about

roelien reinders

Bijna 10 jaar geleden kwam ik in contact met Thomas. Een ex-collega had me opmerkzaam gemaakt op de stichting Inside-Outside die briefschrijvers zocht voor langgestraften in Amerika. Voor deze dolende zielen kon je een grote steun zijn, volgens hem. Dit leek me een nobel doel, dat bovendien weinig tijd en moeite kostte.

Ik schreef me daarop in bij de stichting en kreeg 2 adressen van ze. Het ene adres was van een ter dood veroordeelde, en het tweede adres was van een levenslang gestrafte. Hoewel ik eerst van plan was geweest om met twee gevangen te gaan corresponderen, schrok ik nu terug. Als ik met een levenslang gestrafte zou gaan schrijven, zou ik daar tientallen jaren aan vastzitten. Zou ik dat zo lang vol kunnen houden?
Om die reden besloot ik alleen met de ter dood veroordeelde te gaan schrijven: hij zou vol wroeging spijt betuigen over zijn vreselijke daden, en ik zou een paar stichtelijke brieven schrijven totdat hij gelouterd afscheid zou moeten nemen van het leven. Dit zou eventjes moeilijk zijn voor mij, maar ik zou achterblijven met het mooie gevoel een goede daad gedaan te hebben.

Maar zo ging het helemaal niet…..

Thomas bleek wanhopig, verontwaardigd en strijdlustig. Hij houdt vol dat hij onschuldig is aan de gruwelijke misdaden waarvan hij beschuldigd wordt. Hij leeft nog steeds.
Hij ging me tekeningen sturen. Goede tekeningen. Betere tekeningen. Tekeningen die hij maakte in zijn dodencel. Tekeningen die gemaakt zijn door een echte kunstenaar. Tekeningen die zo goed waren, dat ik ze wilde publiceren.

Is Thomas schuldig? Dat kan ik natuurlijk niet met zekerheid zeggen. Maar ik weet wel zeker dat hij nooit een eerlijk proces gekregen heeft. Dat gun ik hem van harte. Dus ben jij iemand, of ken je iemand die hier helpen kan, neem dan contact op!

Roelien

Roelien Reinders is eigenaar van AppFolio , dat het mobiele portfolio van Thomas verzorgd heeft. Ze streeft ernaar een stichting op te richten die het maken van kunst door langgestraften bevordert.